Алуминијумски композитни панели - алубонд

Алуминијумски композитни панел (сендвич) је састављен од две табле равног алуминијумског лима које су међусобно повезане (слепљене) полиетиленским језгром (ПЕ језгро). Спољна страна панела заштићена је флоуркарбон филмом (ПВДФ), који је отпоран на атмосферске утицаје и УВ зрачења. Укупна дебљина панела је 2-6 мм. ПЕ језгро може бити замењено посебним ватроотпорним материјалом, уколико се ови панели користе у изградњи објеката посебне намене.

A generic square placeholder image with rounded corners in a figure.
Алубонд УСА стуктура

Основна предност овог материјала је мала тежина. Поред тога овај материјал је изузетно чврст и крут. Ширење материјала је незнатно и износи око 1mm/m за температурну разлику од 50°C. Уједно је и добар изолатор звука и апсорбер вибрација. Изузетно једноставан и лак за обраду и монтажу. Панели се могу кројити, савијати и повезивати у касете различитих димензија и облика како би се прилагодили архитектонским захтевима. Израђују се у различитим бојама које могу бити мат, металик или које могу имитирати друге материјале као што је огледало, дрво, мермер или камен.

У грађевинарству алуминијумски композитни панели се најчешће користе за спољно облагање објеката (фасаде), али се користе и за унутрашње облагање објеката, у уређењу ентеријера, за израду натписа, за облагање стубова дворишних ограда и за израду ограда и капија.